måndag 14 juni 2010

Vi har bytt bloggportal!

Vi har bytt bloggportal.
Samma blogg, men lite bättre, lite vassare!
Häng med;http://sverigeselevradsvea.wordpress.com/

onsdag 9 juni 2010

S: Sånt som gör mig pepp


Läste den här artikeln imorse om ett elevråd som initierat en strejk på Ängås skola i Orust för att protestera mot en lärarflytt. Engagemang som gör mig pepp på mitt uppdrag och på styrkan i elevrådsrörelsen!

fredag 4 juni 2010

T: Exit strategi

Nu är det tredje dagen på global konferensen - Rework the world och jag har fått hundratals nya ideer och perspektiv. Ett nytt perspektiv som jag vill dela med skulle kunna kallas "exit strategi"

Jag fick perspektivet från en workshop som handlade om problemen i afrika när stora organisationer går in i länder, ger bistånd hjälper till under en perriod med drar sedan. När de jobbar på det sätter löser de inga problmen. Det var i diskussionen om detta problem som en person poängterade vikten av att ha en "Exit strategi"

Vad är då en exit strategi?
Att ha en Exit strategi innebär att man redan när man sätter i gång t ex en bistånds projekt så finns det en integrerad plan fär hur kompetensen och resurserna som ges ska kunna leva vidare utan att de som genomför pojektet finns kvar. På det sättet handlar det mycket om hållbarutveckling.

Varför fastna jag för detta då?
Jo, jag började fundera på hur duktiga vi i svea är på exit strategi. Hur bra plan har vi egentligen för hur våra projekt ska leva vidare. Jag tänker främst på våra nationella utbildningar och lokala utbildning. Lever kunskapen och kompetensen som ges där kvar i elevråden eller försvinner den när våra t ex utbildare lämnar arrenan, eller försvinner den när de som utbildats slutar?

Ja många gånger tror jag att den gör det tyvärr. Jag tror däremot inte att detta är ett specifikt problem för bara vår organisation utan jag tror att det är ett generellt problem som nästan alla organisation som jobbar med någon form av förändringsprojekt har. Men jag skall verkligen lägga ner mitt engagemang på att se till att Sveriges elevråd - SVEA alltid har en exit strategi.

Ja detta var en av alla de idéer och perspketiv som jag fått här på rework the world och det har skapats många fler!

torsdag 3 juni 2010

T: är på globalkonferansen Rework the world

Jag och isabel är på rework the world globalkonferans. Det är en konferens om hållbar utveckling både social, miljö, och näringsliv.

Går dagen var en invigning med super inspierande föreläsare.
Det var t ex en som hade gjort om nästan hela bronx i newyork från förfallet industriområde till vackra grönområden. Samtidigt som hon skapa massa nya jobb och ett bättre samhälle. Det fick mig verkligen att tänka på, vad gör jag för miljön och vad skulle ja kunna göra?

Det är extremt inspierande att vara här, det är som att vara på PU eller EK fast det är 120 olika nationaliteter här som alla är här för att vi vill göra världen bättre!

onsdag 2 juni 2010

S:frustration och visioner i Strasbourg

Två dagars årsmöte är nu över. Ett på många sätt intressant möte. Många gånger väldigt frustrerande, många gånger barriärer att komma över för att förstå varandra, men väldigt mycket kompetens, perspektiv och engagemang samlat på ett ställe.

För oss var årsmötet på många sätt en besvikelse då vi inte fick igenom den motion vi föreslagit och inte heller flera viktiga förändringar och tillägg i den politiska plattformen. Nu ska vi hälsa på i parlamentet och Europarådet innan vi drar tillbaka till Sverige. Återkommer med ett längre inlägg om min vision med en Europeisk elevrådsrörelse senare i veckan! Så länge får ni lite bilder,

rösta, rösta...



Duktiga mötesordföranden Hanna, generalskreteraren och delar av styrelsen
nya och gamla styrelsen

Presenterar vår motion om politiska fokusfrågor tillsammans med
Christian Fredrik från Norges elevrådsorganisation

tisdag 1 juni 2010

L: SVEA deltar på OBESSUS General Assembly

Igår startade årsmötet för Organizing Bureau of European School Student Unions (OBESSU) i Strausbourg. Sofia och Lisa från förbundsstyrelsen deltar för SVEAs del på årsmötet. Detta är det första årsmötet där vi kan delta som fullvärdiga medlemmar med rösträtt! Detta utnyttjar vi så mycket som vi bara kan. Idag ska vi diskutera den motion som vi har lagt tillammans med den Norska elevrådsorganisationen. Den handlar om att OBESSU ska ha poltiska fokusfrågor som ett komplement till deras politiska plattform. Vi har lobbat mycket för att få folk att hålla med oss och förhoppningsvis kommer den gå igenom, hoppas hoppas hoppas!

Det är häftigt att se elevrådare från hela Europa samlas och diskutera skolan och skolpolitik! Efter detta mötet kommer vi ha enats om en politisk platform & ny verksamhetsplan!

Nu försätter alldeles strax årsmötet igen och vi måste förbereda oss för att argumentera för våra yrkanden! Håll tummarna för oss.

Resan fortsätter!
/ Lisa

fredag 28 maj 2010

S: Ungas möjligheter på arbetsmarknaden i bottenskikt visar Europeisk jämförelse

En nyligen genomförd undersökning av Svenskt näringsliv visar att Sverige tillhör de länder i Europa med lägst andel unga företagare. Tillsammans med hög ungdomsarbetslöshet och få unga chefer drar det ned Sverige till 14:e plats i ett europeiskt ungdomsindex. Rapporten visar bl a:
  • Ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög. Med knappt 24 procents arbetslöshet har Sverige den sjunde högsta ungdomsarbetslösheten av de undersökta länderna.
  • Endast 0,7 procent av Sveriges ungdomar driver ett eget företag, vilket är den femte lägsta andelen av de undersökta länderna.
  • I Sverige finns få unga chefer. 28 procent av chefsjobben tillhör den yngre åldersgruppen. Endast Cypern har ett mer ålderstiget chefskap.
Trots mycket prat om entreprenörskap och företagande verkar väldigt lite ha hänt. Där skon klämmer tror jag bland annat handlar om skolan och vilka förutsättningar den ger elever att ge sig ut i arbetslivet. Skolan måste i högre grad spegla det samhälle vi lever i. Skolan ger eleverna förutsättningar att vara bra anställda. Men idag behövs annan kompetens. Skolan ska ge eleverna en styrka i att tro på sina drömmar, förutsättningar att driva egna projekt och samarbeta med andra. Ökat inflytande och delkatighet är en nyckel för att nå dit. Lyckas skolan med det tror jag Sverige har hög chans att förbättra siffrorna och nå topplatser i ett Europeiskt index när det gäller låg arbetslöshet bland unga och unga chefer!

torsdag 27 maj 2010

S: boktips och kloka ord

Fick ett mail häromdagen av en kvinna jag träffade på en debatt i höstas. Hon skickade några boktips och ett par kloka tankar om skolan som jag är den första att hålla med om.


Har Du läst boken Fågelflickor och frusna pojkar, skriven av Christina Monthan Axelsson?....boken möjliggör, som jag ser det, en välbehövlig intellektualisering av skolfrågorna (inte minst nödvändig i årets valrörelse) genom sin fokusering på skolans grundproblem och sin illustration av förhållningssättets betydelse. Hög tid att beslutsfattare blir varse att skolan måste genomgå en andragradsförändring för att tjäna sitt syfte i dagens samhälle. Det politiska spelet att lyfta fram sekundära frågor, som exempelvis betygens vara eller inte vara i olika årskurser, förbättrar inget utan vidmakthåller i stället rådande förhållanden. Det krävs radikala förändringar ”av kommunikationsmönster, formella regler, gruppbildningar och lojaliteter. Det räcker inte att bara prata om något på ett annorlunda sätt. Det måste ske en förändring i våra beliefs för att den inre strukturen ska kunna ändras radikalt och därmed vårt beteende. När en andragradsförändring sker, dvs när den gamla strukturen/organisationen dör och en ny träder fram, är förändringen omedelbar och oåterkallelig. Förändringen är digital.”

Den ska jag läsa!

måndag 24 maj 2010

S: Jan Björklund, låt eleverna utvärdera sina lärare

Idag skriver Jan Björklund en debattartikel i DN angående den flitigt diskuterade frågan om elevers betygssättning av lärare ska vara lönegrundande. I ett antal kommuner har modellen där elevers utvärdering av lärare ska ingå i rektorns sammantagna bedömning när den individuella lönen sätts.

Jan björklunds ståndpunkt och missnöje tydligt, har anser att detta skulle rubba hela maktbalansen i klassrummet och är en fara för skolans framtid. Jag tror inte vår skolminister har fattat grejen. Så här kommer lite förtydliganden om vad ett system där elever utvärderar sina lärare handlar om.

Jan Björklund målar upp detta som att eleverna helt och hållet ska sätta en lärares lön. Jag håller med om att detta inte är rimligt. Men det är heller inte någon som föreslagit just detta. Att elevernas utvärderingar av lärarna kan vara en del av rektorns underlag vid betygssättning är något helt annat och väldigt rimligt tycker jag!

Att elever har möjlighet att utvärdera sina lärare tycker är oerhört viktigt för att garantera en bra undervisning. Som elev är du i en många gånger knepig maktställning till din lärare. Din lärare är avgörande för dina betyg och som elev är det ibland svårt att uttrycka sina åsikter till läraren. Som elev ska du garanteras en bra undervisning som skapar förutsättningar för dig att lära. Att elever får ge sina synpunkter på läraren är därför viktigt som verktyg för att förbättra kvalitén i undervisningen. Rektorn kan då se var det fungerar och inte.

Jan Björklund skriver vidare att;
"Om eleverna ska sätta betyg på sina lärare måste man inse att risken är påtaglig att vissa elever utnyttjar tillfället att ge igen för något som eleven är missnöjd med"
Att Jan Björklund har en syn på elever som personer som inte kan ta ansvar, som utnyttjar systemet och har en vilja att ge igen på sina lärare är synd. Om vi inte ser elever som ansvarsfulla personer som kan ta ansvar för sina beslut frågar jag mig hur vi kan bygga en bra skola överhuvudtaget. Men det är absolut av stor vikt hur en utvärdering utformas. Den bör utgå från skolans styrdokument och hur väl läraren lever upp till läroplanens krav på läraren. Inte personliga relationer eller åsikter om läraren som person. Vi måste kunna lita på ett rektorn gör en bra bedömning av underlaget som kommer in och kan sålla bort personangrepp eller kommentarer avsedda "att ge igen för något eleven är missnöjd med". Att elever får möjlighet att utvärdera sina lärare skulle vara ett bra steg för att göra kvalitén på undervisningen bättre och vi skulle få den dialog kring kvalitén på undervisningen som många gånger saknas idag.

Elevernas utvärdering av läraren ser jag som ett bra underlag för rektorn att använda vid lönesättning. Eleverna ser läraren i undervisningsmiljön varje dag och det borde därför vara självklart att eleverna få komma med synpunkter på undervisningen. Vi måste sluta se undervisningen som något som ska ske bakom stängda dörrar, något som inte får utvärderas och kritiseras. Hur ska vi kunna lyfta skolan och göra undervisningen bättre annars?

T: Mattematik gör dig smart, eller ääär det så?

skolvärlden kan man idag läsa att elever som har bra betyg i matte också får bra betyg i andra ämnen.

Detta är ju jätteintressant!

Staffan Stenhag menar att ”betyget säger alltså inte bara något om den matematiska förmågan utan också något om elevens motivation, studieteknik och läsförståelse”

Okej, det vi skulle kunna tänka oss att han menar är att ett bra betyg i matte genererar bra betyg i andra ämnen vilket ger motivation som då förbättrar elevens studieteknik. Det skulle i sin tur skapa bättre läsförståelse. Det låter ju vettigt på många sätt.

Går det bra för en i alla ämnen är det klart att det är roligt, och som vi alla vet, tycker vi något är roligt blir vi mer motiverade att göra det och då lär vi oss mer. Så långt är jag med på hans resonemang.

Men sedan drar Staffan Stenhag en helt sjuk växel, lite senare i artikel säger han ”83 procent av eleverna med höga betyg i matte hade också goda resultat på nationella provets test av läsförståelse […] mina resultat kan kanske motivera för eleverna varför de ska lära sig matematik.”

Att det skulle vara en korrelation mellan att få bra betyg i t ex engelska och att det skulle ha att göra med att man är bra på just matte, hur sannolikt är det? Jo så kan det ju vara. Men då skulle jag vilja fråga hur stor sannolikhet det är att en person som är bra på idrott också är bra på t ex träslöjd? Ganska stor skulle jag tro om man gjorde en studie, det har jag dock inte gjort så om någon tror att jag har fel på denna punkt får ni gärna kommentera det.

Vidare till min poäng. Poängen är att det inte är mattekunskapen som gör att 83% av dem som är bra på matte också är bra i andra ämnen. Det är deras inlärningssätt. Det sättet man lär sig matte på är i princip att sitta still, läsa i en bok, skriva med en penna och trycka lite på en miniräknare. Det sättet man lär sig svenska på är i princip att sitta still, läsa i en bok, skriva med en penna och göra en mindmap. Väldigt lika!
Tar vi då och jämför med idrott och träslöjd, där lär man sig genom att göra olika former av rörelser med kroppen. Det gäller att tänka ut i huvudet för att sedan göra den specifika rörelsen som krävs för att lösa uppgiften. Ett typiskt kinestetiskt inlärningssätt (för er som inte vet vad det är, handlar det om att man lär sig genom att göra saker praktiskt och jobba med kroppen).

Nu vill jag skicka en hälsing till Staffan Stenhag, att elever som är duktiga på matte också är duktiga på andra teoretiska ämnen handlar om att inlärningsmetoden. Den metoden som används idag är i princip enbart visuell och passar därmed bara dem som lär sig genom att läsa och skriva. Gräv upp dig ur din mattekällare och börja studera lite didaktik istället och kom på lite kinestetiska och auditiva sätt att lära sig matte på istället så fler får chansen att bli bra på matte.

Ni kanske märker min smått irriterade ton och ja, jag är irriterad. Jag är så trött på att folk inte fattar vi lär oss olika och att det är det handlar om .
Vi behöver inte fler magiska förklaringar från professorer som jobbat med matte i 25 år och tror de kommit på något bra om hur väl vi lär oss!

onsdag 19 maj 2010

T: Ja så här kan det vara på jobbet

Undrar, är det såhär folk uppfattar mig på kansliet. Hoppas inte det.

T: Piska eller morot?

Vilket ger bäst resultat; piskan eller moroten?

Den frågan tror jag att många har ställt sig genom tiderna. Jan Björklund har också ställt sig den tror jag. Jag tänker nu specifikt på att han vill införa betyg i årskurs sex.

I hans senaste pressmeddelande säger han ”betyg sporrar eleverna till att anstränga sig lite mer. Skolan blir på så sätt viktigare och på sikt ökar detta resultaten.”

Är detta en piska eller morot undrar jag?

Det skulle kunna ses som en morot. Jag menar, det är peppigt att få ett bra betyg och det är absolut skitbra att ha bra betyg när man ska söka till gymnasiet och högskola. På det sättet skulle det verkligen kunna vara en morot.
När jag tänker tillbaka på min skoltid då märker jag att de känslor som jag har kopplat till betyg inte är pepp och inspiration. De är prestationsångest, besvikelse, förlust, genans etc. INTE särskilt positiva känslor.

”På sikt ökar detta resultaten.” säger han. Vilka resultat då? Nu bränner t ex elever ut sig i gymnasiet, alltså typ 5 år efter att de börjat få betyg. Då kanske ett av resultaten är att vi nu får utbrända elever redan i 9an?

Jag reagerar även på att ordet resultat används över huvudtaget. Det är som att vi elever är produkter som ska effektiviseras och göras så bra som möjligt. Det funkar inte så. Vi är människor som tar till oss kunskap för att vi ska kunna få ett så bra liv som möjligt efter skolan. Fokus måste alltid vara att vi ska få så mycket kunskap som möjligt, och det är inte alls självklart att betyg säkerställer det. Jag hade en lärare som sa ”jag kan inte lära er något, ni måste lära er själva, men jag kan hjälpa er.” Lär vi oss för att få ett bra betyg fokuserar vi oss på att sätta provet, inte på att få förståelse och vilja att lära oss. Det får man genom inspirerande lärare, intressanta ämnen som man själv fått välja och roliga uppgifter, alltså MASSA MORÖTTER!

Jan Björklund kan du inte ge oss mer morötter och sluta piska oss snälla?

onsdag 12 maj 2010

S: 147 post-its senare

Lämnar Göteborg efter två dagar med elevrådsbesök där vi snackat om alltifrån engagemang, att gå från idé till verklighet, att fixa schyssta klassråd till att utvärdera sina lärare och få igenom ett förslag. Cirka 147 post-its fattigare och 147 ideér rikare känner jag mig väldigt nöjd och pepp av allt häftigt engagemang! Nu blir det lite sömn och gratis kaffe sista timmen innan X2000 rullar in i ett förhoppningsvis inte lika regnigt Stockholm som Göteborg. Lämnar er med mitt för tillfället favoritklipp om att skapa mycket uppståndelse med små medel. Kan lätt överföras till elevrådskontext. Typ "Tack, för att du kommer på elevrådets möten." Kan bli årets hit :)

tisdag 11 maj 2010

S: Snackat projektgenomförande och marknadsföring i Ulricehamn

Är på Göteborgsvisit sen igår och har spenderat delar av dagen i Ulricehamn (Som dock ligger längre bort från Göteborg än jag trott) med Stenbocksskolans elevråd för att snacka marknadsföring och projektgenomförande. Mycket trevlig dag! Här på fika tillsammans med Emilia Lidner som jag gjorde besöket tillsammans med och Oscar Wiik som är vice ordförande i Stenbocksskolans elevråd.

onsdag 5 maj 2010

S: Elever har en ljus bild av skolan?

Läser skolverkets nyhetsbrev och en artikel där skolverket skriver att elever har en ljus bild av skolan. Det visar de attitydundersökningar som skolverket genomför. Den visat att de allra flesta trivs med både lärare och kompisar och känner engagemang för skolarbetet. Schysst med en undersökning som visar en positiv bild av skolan i motsats till den bild av en skola i kris som så ofta uppvisas.

Men undersökningen visar också att det finns mycket att göra kring jämställdheten i skolan. Tjejer har högre ambitioner kring skolarbetet och en vilja att plugga vidare än killar och hälften av de äldre tjejerna känner sig alltid eller ofta stressade av egna krav och förväntningar på skolarbetet.
Dom superduktiga och stressade tjejerna och den ökande mängden killar utan ambitioner för skola eller studier är skrämmande och ett växande problem som verkligen måste huggas tag i. Återkommer snart om detta i ett längre inlägg!

tisdag 27 april 2010

S: Rödgröna lovar mer pengar till skolan

Idag ger rödgröna ett vallöfte om mer pengar till skolan i debattartikel på SVDbrännpunkt. De vill satsa 12 miljarder till kommuner och landsting de närmaste två åren för en satsning på vård, skola och omsorg. Den ekonomiska krisen har bidragit till stora nedskärningar i skolan som hotar kvaliten och möjligheten att ge Sveriges elever en bra utbildning. Idag skär Fyra av fem kommuner i skolornas budget och lärartätheten sjunker i nästan hälften av kommunerna. Att extra resurser öronmärks till skolan är därför nödvändigt för att kunna säkerställa en bra skola!

fredag 23 april 2010

S: Sök jobb i årets coolaste projekt ditt val!

Sveriges elevråd- SVEA söker utbildningsansvarig för projektet Dittval

Projektet ägs av Sveriges elevråd – SVEA men styrs gemensamt med Rädda barnens ungdomsförbund och Centrum mot rasism. Projektet Dittval syftar till att lyfta fram unga och deras syn på vårt samhälle och visa vikten av hur demokratiska metoder kan påverka vårt samhälle. Tillsammans förenar vi inte bara erfarenheter av ett mångårigt arbete med barn- och ungdomsfrågor utan även kunskaper i demokratifrågor, allas lika värde, ungas intressen och engagemang.

Vi söker

Vi söker dig som har relevant utbildning inom pedagogik och ledarskap. Arbetet innebär att koordinera och ansvara för projektets evenemangs- och utbildningsverksamhet, leda planering av, genomförandet av och utvärdering av dessa utbildningar, ordna praktiskt kring utbildningarna. Ytterligare innebär arbetet att ansvara för att handleda utbildade skolvalsambassadörer.

Vi tror att som person är du driven, självgående, ansvarstagande och initiativrik, då du kommer ansvara för samordningen, förberedelser och uppföljning av utbildningar och evenemang. Vidare skall du ha ett gediget intresse för människor och brinna för att hjälpa dem att utvecklas samt vara en trygg och stabil ledare och pedagog. Formellt och informellt förvärvad kunskap värderas likvärdigt.

Det är meriterande om du har erfarenhet av att hålla utbildning och av att sätta samman utbildningar.

Det är också viktigt med en förmåga att snabbt sätta sig in i projektet och få en förståelse för dess behov. För att vara rätt person för tjänsten krävs att du har stor erfarenhet av ideella organisationer, gärna ungdomsorganisationer.

Förutsättningar
Tjänsten är en visstidsanställning (heltid) på ett år, med en provanställning 6 månader. Projektets förväntas pågå tre år. Tjänsten är placerad på SVEAs kontor i Stockholm. Arbetstiden är oreglerad och jobbet förutsätter tjänstgöring även helg- och kvällstid. Tillträde omgående.

Ansökan
Tjänsten kommer att tillsättas så snart vi hittat rätt person, så skicka in din ansökan så snart som möjligt! Din ansökan (personligt brev, meritförteckning) mailar du till oss på jobb@svea.org Märk mailet med ”utbildningsansvarig”.

Frågor?
Frågor om SVEA besvaras av förbundsordförande Tobias Jobring. Har du specifika frågor om tjänsten kontaktar du förbundssekreterare Linda Wallberg

Tobias Jobring - 08-562 788 01.
Linda Wallberg - 08-562 788 04 linda.wallberg@svea.org

onsdag 21 april 2010

S: Vill du påverka framtidens gymnasieskola?

Om du är elev, häng med på detta,
Den 11e maj håller vi tillsammans med skolverket en endags konferens med anledning av de kommande förändringar som kommer ske i gymnasieskolan.
under dagen får du lära dig mer om vilka förändringarna är och vad de innebär och ge dina synpunkter och åsikter kring hur gymnasieskolan bör vara!

Dagen äger rum på scandic star i Sollentuna den 11e maj mellan klockan 09.30- 16.00
Träffen är gratis och vi bjuder på lunch och fika. Tyvärr har vi inte möjlighet att betala din resa om du bor utanför Stockholm.

Anmäl dig till anmälangy2011@svea.org, antal platser är begränsat. Mer info. finns på svea.org

lördag 17 april 2010

S: regeringen sviker löftet om att satsa på skolan

Igår presenterade regeringen ekonomiska vårproposition. En satsning på skolan uteblir och regeringen sviker sitt löfte om en skola i fokus, med ökad kvalitet och bättre resultat.

Fyra av fem kommuner skär i skolan och lärartätheten sjunker i nästan hälften av kommunerna,
trots detta väljer regeringen att strunta i vidare satsningar på skolan. Ett svek mot Sveriges elever och ett svek mot Sveriges framtid.

Idag skriver vi, lärarförbunder och föräldraalliansen om detta i GP.

fredag 9 april 2010

S: Året som gått

Nu har två veckor gått sedan elevrådskongressen 10´ avslutades. Ungefär lika lång tid har det tagit för mig att andas ut, summera helgen och komma på banan igen. Det kanske låter nördigt, men för mig är elevrådskongressen ungefär som nyår. Nyår är tillfället då du knyter samman året som varit, du blickar tillbaka på vad dina lärdomar är och vad som hänt under året. Du firar att året är slut och ett nytt snart ska börja. Du blickar framåt och funderar över vad som ska bli nästa års stora succéer, vad som ska hända och kanske inte hända. Därför får du en kort summering över mina favoriter med verksamhetsåret 09/10 och några av utmaningarna och glädjeämnena inför nästa.

Det har varit ett år fyllt av många stora beslut inför framtiden. Under året har vi antagit en ny treårsstrategi som beskriver vad Sveriges elevråd - SVEA har för mål med verksamheten fram till 2012. Strategin beskriver fem nya verksamhetsområden som delar in organisationens verksamhet.

I år har varit ett år med många stora politiska beslut kring skolan. Bland annat skollag och kursplaner har skrivits om och en stor reform kring gymnasieskolan ska genomföras.
Vi har lagt mycket tid på att påverka detta och föra fram ett elevperspektiv! Flera av våra stora frågor har blivit verklighet vilket vi är glada för.

I februari fick vi 3,8 miljoner för vårt drömprojekt Ditt Val tillsammans med Centrum mot rasism och rädda barnens Ungdomsförbund. Ditt val handlar om att visa ungdomar och samhället i övrigt vilket stort engagemang som idag finns bland ungdomar inom en mängd olika kulturformer och näringslivsformer. Projektet kommer bland annat innefatta en stor turné på skolor runt om i landet med utbildningar för elever, lärare och rektorer om demokrati, det kommer innefatta att föra fram ungas åsikter inför riksdagsvalet och att jobba för att politik bli mer tillgängligt för unga. Något ni definitivt kommer att se mycket av under året!

Nästa år är ett minst lika spännande.

Det är valår och det innebär hårt jobb för att sätta skolfrågorna på agendan.
Vi startar upp DRIV- en ledarskapsutbildning och nätverk för ledande personer i elevrådet.
Vi startar tre nya arbetsgrupper - inom lobbying, elevrådsutveckling och elevers rättigheter.
Vi driver våra nya fokusfrågor;
- Alla elever ska garanteras bra och normkritisk sex och samlevnadsundervisning
- Skolan pedagogik och arbetsformer skall vara baserade på beprövade metoder och forskning.
- Det skall alltid finnas psykologer och kuratorer tillgängliga för alla elever.
Tre frågor ni definitivt kommer att höra mer om under året!

Sådärja, redo för nytt år och nya utmaningar!

tisdag 6 april 2010

T: Linda har börjat

Nu har äntligen Linda vår nya förbundssekreterare börjat. Känns jätte kul och jätte tryggt. Hon är en sjukt grym person.

Det är mycket som händer just nu. Det är nya processer som ska dras igång, ledarskaps utbildningar som ska hållas och tjänster som skall tillsättas.

Väldigt bra att ha en ny förbundssekreterare i detta väder

söndag 28 mars 2010

S: Stämning

Bra känsla i magen och många bra beslut på Elevrådskongressen!

Under helgen presenterar vi stolt vår nya hemsida engagerad.se. En interaktiv hemsida med kunskapsbank, bilder, filmer, tips, trix och massa elevrådsinspiration.

Kontinuerlig uppdatering från kongressen; bilder, filmer, artiklar och massa mer direkt från Strängnäs. Gå in och kika!


T: Tredje dagens mitt

Det är tredje dagen på EK och plena är i full rulle. Det har just genomförts en tuff debatt om vilka fokus frågor vi ska välja och resultatet är här!

- Skolans pedagogik och arbetsformer ska vara baserade på beprövade metoder och forskning
- att alla skolor ska ha närvarande kuratorer och psykologer
- Alla skolor ska ha en bra och normkritisk sex och samlevnadsundervisning

Sjukt spännande att driva dom här frågor!

lördag 27 mars 2010

T: Andra dagen har börjat

Det första jag möts av på morgonen är Frida som säger "jag är jätte pigg" med ögonsäckar hängandes i backen. Hon och flera andra har så klart varit uppe hela natten precis som det alltid är på nationell träff med svea.

Den här Elevrådskongressen är väldigt spännande, det är många som varit på nationell träff innan så svea känslan kom direkt. SVEA känslan som är den här sköna känslan av att man kan vara den man vill vara, göra det man vill göra och säga det man vill säga

Nu har utskottsarbetet kört igång och medlemmarna har börjat behandla alla de olika dokument som det imorgon ska fattas beslut om.

fredag 26 mars 2010

T: EK är igång!

EK är ingång och självklar inleds det med en gigantisk samuraj. För er som inte vet vad en samuraj är så är det en energizer och inte Leon som är på bilden.

Nu är även plena igång och vi håller på att anta de första punkterna i dagordningen.
Precis i denna stund ska vi aldeles strax välja valberedningens valberedning.

torsdag 25 mars 2010

T: Första dagen på EK skolan

Efter ett långt uppehåll är jag nu tillbaka på bloggen. Anledningen till min tystnad är att jag nu ett tag varit stand in förbundssekreterare och har jobbat mycket med att arbetsleda personal och göra bokslut och sånt. Alltså väldigt osexiga saker att skriva om så har haft lite brist på inspiration. Men nu har vi anställt en ny, Linda Wallberg heter hon. Grym tjej. Så nu kan jag äntligen börja fokusera på ordförande saker igen.

Idag är sista dagen innan Elevrådskongressen börjar. Jag anländer till skolan. Utifrån ser den ut att vara ganska sliten, men oj vad skenet bedrar. Skolan är as fräsh och modern. Riktigt nöjd e ja. Det finns ett riktigt göttigt café som vi hänger i.

Alla utbildare har kommit och preppar inför utskottsarbetet. Intressante workshops blandas med massa gapskratt och kramar. Det är så jäkla kul att träffa alla igen.

Kvällen lider mot sitt slut och jag bubblar i förväntan på att medlemmarna ska börja anlända imorgon.

måndag 22 mars 2010

S: Förebredelsehelg inför elevrådskongressen. Nu redo för strängnäs!

Avslutar snart förberedelsehelg inför elevrådskongressen med förbundsstyrelsen. Peppad, redo och ser fram emot helgen! Ska bli fantastiskt att få samlas igen för att besluta om organisationens framtid!

tisdag 16 mars 2010

S: Artikel om Emmy!

Artikel i barometern om Emmy som jobbar som elevrådssamordnare om hennes jobb och engagemang. Läs den!

måndag 15 mars 2010

S: Gotlandstour

På en tvådagars turné med Emmy Jokinen och träffar elevråd på den fantastiska ön Gotland. Idag har vi träffat Södervärnsskolans och Romaskolans elevråd!


Södervärnsskolans elevråd


torsdag 11 mars 2010

S: Att vara engagerad kan ta dig hur långt som helst

För ett par dagar sedan träffade jag en kille som varit engagerad i Sveriges elevråd - SVEA för ett par år sedan, han hade gjort en hel massa inom organisationen men mestadels som projektledare för några av våra nationella träffar.

Idag jobbar han bland annat med eventplanering och arrangerar evenemang där han gör av med lika mycket pengar på en kväll som vi har i budget under ett år. Han berättade hur mycket engagemanget i Sveriges elevråd - SVEA betytt för honom. Genom sitt engagemang i Sveriges elevråd - SVEA fick han själv lära sig att ta ansvar och driva projekt, få tillåtelse att misslyckas och få ta egna initiativ. Lära sig att leda och arrangera. Kunskaper som är ovärderliga i hans jobb idag!

Blir glad av historier som denna! Det är lätt att glömma bort vad det är man utvecklar och lär sig genom att vara engagerad. Man arrangerar en temadag för att man ser ett behov, man drar igång en politisk kampanj för att man är förbannad eller man fixar ett uppbehållsrum för att det ska finnas någonstans att vara på rasterna. Man gör det för att det behövs, inte för att i första hand bli en bättre ledare eller arrangör. Det blir man på köpet och det är häftigt!

måndag 8 mars 2010

S: 100 år av kvinnokamp!

Idag firas den internationella kvinnodagen för 100e året! Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Själv har jag inte firat dagen mer än genom att köpa tulpaner till mig själv och gå på mingel på diskrimineringsombudsmannen. Men försöker göra det varje dag genom att ha bra kvinliga förebilder, stå upp för mig själv, försöka vara lite mindre duktig, peppa andra tjejer att göra sin grej, lyfta fram bra exempel och kvinliga förebilder för andra, för det finns det gott om.

tisdag 2 mars 2010

S: MEGAhelg på kansliet och häng på värmdö



En helg fylld av möten.

På kansliet har vi haft utbildning med hela utbildningspoolen. Fokuset var att prata om förslaget kring nytt medlemskap, utbildning i att göra elevrådsbesök och antagit ett nytt namn på de som är ideellt aktiva i Sveriges elevråd - SVEA. Titeln är nu elevrådsutvecklare! En mycket inspirerande helg. Det märks att det händer grejer i organisationen nu. I vår har vi 20 personer som kommer åka land och rike för att stötta och inspirera elevråd i sitt arbete. Det är fett!


Helgen är igång


Såhär mycket mat köpte vi

Vi har även haft 2o personer från OBESSUs olika arbetsgrupper på besök i Stockholm. Jag skickade dom till en scoutstuga på Värmdö. (De tyckte att det kändes som middle of nowhere.) där pågick det bland annat febrilt arbete med OBESSUs internationella arbete, planering av en tour i Europa om elevers rättigheter och själv utvärderade jag och skrev ett överlämningsmaterial kring den konferens jag var med och arrangerade i Wien i december.

tisdag 23 februari 2010

L - SVEA på Norgebesøk hos EO

dags før den hær bloggens førsta gæstbloggare! Lisa Klefbom vid tangentbordet, och jag ær inte norsk, jag har bara just nu en norsk dator.

I lørdags anlænde jag och Sofia till huvudstaden i Norge før att hælsa på den norska elevrådsorganisationen, eller elevorganisasjonen EO som den heter hær. Sofia & jag har lært kænna Anna som ær International Officer i EO och hon har introducerat oss både i Oslo och vår systerorganisation hær. EO har ett stort kontor i centrala Olso som verkligen kænns jætte ungdomligt, Sofia beskrev det "Flipperspel, grøna væggar och supermario på væggen".

EO ær den enda organisationen i Norge som jobbar før eleverna och dem ær grymma! Dem ær den størsta ungdomsorganisationen och har 368 medlemskolor (av 400!), dem har en egen post i stadsbudgeten och deras utbildningsminister kommer på alla deras årsmøte! På deras kontor sitter 17 styrelsemedlemmar och jobbar heltid før sina medlemmar, helt ideellt!

Sofia och jag har haft några vældigt givande dagar hær. Vi har pratat med olika personer i styrelsen och diskuterat bland annat elevers rættigheter, lobbying arbete & ekonomi. Vi kommer resa hem ikvæll med mycket ny inspiration och perspektiv till Sveriges elevråd - SVEA. Vi har också diskuterat hur & nær vi ska starta upp ett nordisksammarbete och førhoppningsvis har vi det igång i høst!

Vi har lært oss en hel del norska ord under vår vistelse hær:
@ = krøllalfa
fråga = spørsmål
mysigt = koslig
precis = akkurat
roligt = morsomt
kram = klem

Dessa ord har førgyllt vår vistelse & vi åker hem med ett nytt vokabulær.

Ikvæll går bussen hem tillbaka till Sverige och jag tror både jag och Sofia tycker det kænns lite sorligt. Vi ær nog tillbaka hær snart!

Klemmer
Lisa & Sofia



Delar av kontoret



Sofia och jag fick ett eget kontor før att prata med styrelsen


næstan hela Sentralstyrelsen & vi
Sofia på EOs kontor




torsdag 18 februari 2010

S: Förbundsstyrelsen sätter riktningen för framtiden

Just det. Glömde bort att blogga om förra helgens förbundsstyrelsemöte. Helgens största fokus var att blicka framåt. Under mötet antog vi våra propositiner, förslag till årsmötet kring årets verksamhet och politik. Vi antog budget och satte upp mål för året. Lyckades dock inte fånga någon bild när vi jobbar. Men här kommer iallafall bildbevis på att mötet faktiskt ägde rum och att vi åt goda semlor.




onsdag 17 februari 2010

S: Påverka din elevrådsorganisation på elevrådskongressen

Tiden går fort när man har roligt. Tänk att ett helt år snart har gått sedan elevrådskongressen i Emmaboda förra året. Elevrådskongressen är Sveriges elevråd - SVEAs årsmöte och tillfället då medlemmarna beslutat om vad organisationen ska göra, vara och tycka.

Nu är det snart dags igen. Den 26- 27e mars i Strängnäs. Där kommer det bland annat att beslutas om vilka skolpolitiska frågor som ska drivas under året, ett nytt kapitel om IT i skolan och hållbar utveckling i det skolpolitiska programmet är föreslaget, hur medlemskapet ska se ut och vilken verksamhet som ska genomföras det närmaste året. Dessutom väljs en ny förbundsstyrelse, nya revisorer och valberedning. Och förstås nya vänskaper, roligt häng och erfarenhetsutbyte.

Läs mer om kongressen, hur du nominerar dig själv eller någon annan, hur du skickar in en motion och förbundsstyrelsens propositioner.

Du missar väll inte årets elevrådshändelse? Anmäl dig. nu, nu, nu!

måndag 8 februari 2010

S: Stockholm, Luleå, Piteå, Luleå, Stockholm på 24 timmar

På turbovisit i vackra Norrbotten.
Landade på Luleå flygplats igår kväll, vaknade upp i Luleå och sitter nu på bussen påväg mot Piteå för att träffa Strömbackaskolans elevråd. Har velat åka dit väldigt länge, så ska bli väldigt roligt att få träffa elevrådet där! Beger mig sedan tillbaka till Luleå för besök hos ett elevråd på en av gymnasieskolorna i Luleå och flyger tillbaka till Stockholm ikväll.

tisdag 2 februari 2010

Följ min blogg med bloglovin

eller på

Blogg listad på Bloggtoppen.se

S: Det här tycker vi om skolans kursplaner.

Som jag skrivit tidigare om i bloggen ligger skolverkets förslag på nya kursplaner ute på remiss. Självklart har vi skrivit ett remissvar kring vad vi anser krävs av elever i framtiden!
Läs det!

Från inledningen:
Dagens medborgare är globala, landsgränser suddas ut och möjligheterna att ta del av ny kunskap och möta nya kulturer förenklas. Vi lever i ett informationssamhälle. Det beräknas att en veckas upplaga av tidningen "New York Times" innehåller mer information än en person som levde under 1800- talet troligen kom över under en livstid. 2010-talets toppjobb existerade inte för 10 år sedan. I dagens skola måste eleverna förberedas för jobb som inte finns och kunna lösa problem som inte uppstått. Vad ställer detta för krav på vilken kunskap som lärs ut i skolan idag, och på de färdigheter elever förväntas ha när de ska ut i arbetslivet? Kan vi ge elever förutsättningar för att skapa ett livslångt lärande när samället förändras i den takt det gör?

S: Skolan misslyckas med att ge elever en trygg skolmiljö!

Idag släppte skolinspektionen en rapport om Skolors arbete vid trakasserier och kränkande behandling. 50 skolor har granskats och endast 1 av dessa når upp till kraven i granskningen. Resultatet är beklagligt men tyvärr inte alls oväntat. Läs mer på bl a aftonbladet
och svd.

Rapporten säger bland annat att
- Fler än åtta av tio skolor är utan godkänd likabehandlingsplan

- Ungefär var tionde skola saknar beredskap för att vuxna kränker barn. På några skolor förekom allvarliga trakasserier.

- Elever har lågt förtroende för vuxna

- Låg vuxennärvaro vid schemafri tid

De senaste åren har rapport på rapport från bland annat skolinspektionen och brottsförebyggande rådet visat att skolan i många fall misslyckas när det kommer till att skapa en trygg och säker skola. Trots en relativt hård lagstiftning kring bland annat likabehandlingsplaner lyckas få skolor nå upp till kraven. Hur är detta möjligt? Det finns många olika anledningar till att skolor inte när upp till kraven.
Detta kan vara några av anledningarna till att skolor misslyckas;

Det saknas metoder för att jobba med likabehandling
Många skolor vet inte hur och varför de ska jobba med likabehandling. Många skolor saknar utbildning kring dessa frågor och de har helt enkelt inte verktygen för att göra ett bra arbete. Det räcker inte att stoppa en lunta lagtext i handen på en rektor för att de ska kunna kicka igång ett arbete. Det är dock ingen ursäkt då det finns många skolor lyckas väldigt bra, men det behövs mer handledning och resurser för att skolor ska lyckas.

För lite resurser för ett förebyggande arbete
På många skolor finns en stor frustration i att de inte hinner arbeta förebyggande kring mobbning och diskriminering. Om varje skola hade tillräckligt med resurser för att kunna ha skolpsykolog och kurator, för att kunna ha tillräckligt med personal för att kunna möta varje elev och se individers behov. Om det fanns resurser för att ha personal ute på raster, bland eleverna. Något som många skolor idag saknar.

Elevernas medverkan glöms bort
En av de största framgångsfaktorerna i ett bra likabehandlingsarbete är att göra det tillsammans! Om eleverna inte får vara med och fatta beslut kring skolan, om eleverna inte får vara med och diskutera hur en likabehandlingsplan ska se ut, vilka ordningsregler som ska gälla och hur klimatet på skolan ska vara, är det svårt att skapa ett schysst klimat. På alldeles för många skolor glöms elevperspektivet bort.

Ingen förståelse för att kunskap och likabehandling hänger ihop
För att skolan ska lyckas med kunskapsmålen måste miljön i skolan vara stimulerande. Eleverna måste trivas och känna en lust att gå till skolan. Alldeles för ofta behandlas likabehandling och kunskap som två områden skilda från varandra, vilket gör att skolans likabehandlingsarbete ofta nerprioriteras. Likabehandling och kunskap måste gå hand i hand.

Sveriges elevråd - SVEA driver i år kampanjen "Likabehandla mig!". Frågan om bra och välfungerande likabehandling röstades fram som en av de viktigaste frågorna i år av vår kongress där elevrådare från hela landet samlades. Eleverna har tagit frågan på allvar, nu är det dags att politiker, tjänstemän och skolledare gör detsamma.

söndag 31 januari 2010

S: Vilken vision har framtidens skola?

Vilken kunskap krävs av framtiden medborgare? Vad behöver elever för kunskap i dagens informationssamhälle? Dagens skola måste förbereda elever på jobb som inte existerar idag,
på att lösa problem som inte finns. Hänger skolan med i samhällsutvecklingen, får vi ut det vi behöver?

Två coola filmer att inspireras av,



fredag 29 januari 2010

S: Funderar du på att kandidera till förbundsstyrelsen?

Nästa helg, den 5-7 februari har förbundsstyrelsen sitt sista möte innan elevrådskongressen.
Funderar du på att kandidera? Vill du veta mer om hur det är att jobba i förbundstyrelsen?

Kom och besök mötet under lördagen den 6e februari mellan 09.00-18.00. Vi bjuder på resa och mat. Hör av dig så snart som möjligt så vi vet hur många som kommer.

S: YouTube-premiär för Sveriges elevråd - SVEA!

Nu har vi skaffat YouTube-kanal! Just nu finns två filmer uppe, en film från valberedningen och en
film om postutbildningarna, nationell utbildningsträff för elevrådare som hålls September. Mer kommer att läggas upp eftersom, så håll utkik.
Har du själv en bra film du tycker att vi ska lägga upp? Hojta!

http://www.youtube.com/user/sverigeselevradsvea

fredag 22 januari 2010

S: Tillbaka, laddad för en händelserik vår!

Har varit tomt på bloggen ett par veckor efter välbehövlig julledighet.
Inne på vecka 2 av den nya vårterminen och redan full rulle!
Kommer bli en spännande vår med många utmaningar.

Till exempel kommer..
-Vi besöka minst 100 elevråd för att snacka elevråd, Sveriges elevråd - SVEA och utveckling. Vi har precis anställt en cool tjej som heter Emmy som kommer åka land och rike runt för att träffa elevrådare!
- Ladda upp inför valet och jobba stenhårt för att sätta skolan på agendan.
- En ny interaktiv hemsida. I vår kommer vi releasa engagerad.se, en ny hemsida där du kommer kunna snacka med andra, dela med dig av kunskap och få ny i kunskapsbanken, se filmer, spela spel, läsa bloggar m.m