tisdag 17 november 2009

T: Dag 2 Qatar

Idag har jag varit på en ”break out seasion”, alla deltagare delas upp i olika breakout seasions, det är mindre föreläsnings salar där det är en panel som pratar och sedan får man ställa frågor. Det handlade i prncip om hur länder skulle kunna engagera elever i skolan.

En av panel pratarna var intressanta, hon pratade om att skapa unga entreprenörer i Saudiarabien. Hon hade bra idéer, men det enda jag kunde tänka på var vår svenska modell där staten finansierar ungdomsorganisationer. Det blev väldigt uppenbart att det som alla många försöker skapa, det har vi redan löst i Sveriges. Vi har unga som är aktiva i samhällsdebatten och är en del av samhällsutvecklingen. Vi har det för vi har fått möjligheten genom resurser från staten att organisera oss på våra egna villkor och skapa vår egen agenda och åsikter.

Åsikter som den här konferensen är i desperat behov av. Det är förundrande att de kan sitta och prata och försöka komma på hur de ska engagera oss när jag sitter här och har många av de svar som de så febrilt försöker hitta. Det enda de hade behövt göra hade varit att bjuda in representanter för elever och unga att delta i paneldebatterna så hade de fått många av de svar de hade behövt.

Fast jag måste ju medge att en anledning till att jag tycker att de borde bjuda in unga i debatten mer är för att jag själv vill prata och föra fram mitt perspektiv=P Vilket de i och för sig är i stort behov av. Ifall de vill ha en hållbarutveckling av utbildningen i världen, ungas och elevers perspektiv måste tas i beaktning!