måndag 24 augusti 2009

S: jobbar på en strategi för skolan i Europa år 2013 och plockar granatäpplen

Befinner mig just nu i Troia, en liten stad i södra Italien tillsammans med cirka 30 andra unga europeer som vill förbättra skola i Europa och på hemmaplan.
Jag sitter med en arbetsgrupp för OBESSU, som är paraplyorganisationen för elev och elevrådsorganisationer i Europa, och är här för mitt första möte. Arbetsgruppen har titeln "future och education", vår uppgift är bland annat att ta fram en strategi för vad skolan ska vara i Europa år 2013. Strategin kommer sedan att användas i lobbyingarbete av OBESSU och dess medlemsorganisationer.

Spännande och svårare än jag trodde. Både för att skolan ser så olika ut i olika delar av Europa, men också för att vi alla kommer från så olika organisationskulturer och har olika sätt att arbeta på. Om jag skulle fråga en elev i Sverige och en elev i Serbien om vilken som är den viktigaste frågan för skolan fram till 2013 skulle förmodligen svaren bli väldigt olika.

Ska iallafall bli spännande att se vad detta landar. när elever från 24 medlemsorganisationer samlas runt en vision om skolan och på riktigt höjer sina röster tror jag att vi verkligen kan sätta igång pocesser och få saker att hända.

Måste rusa, lägger upp lite bilder snart!