fredag 9 april 2010

S: Året som gått

Nu har två veckor gått sedan elevrådskongressen 10´ avslutades. Ungefär lika lång tid har det tagit för mig att andas ut, summera helgen och komma på banan igen. Det kanske låter nördigt, men för mig är elevrådskongressen ungefär som nyår. Nyår är tillfället då du knyter samman året som varit, du blickar tillbaka på vad dina lärdomar är och vad som hänt under året. Du firar att året är slut och ett nytt snart ska börja. Du blickar framåt och funderar över vad som ska bli nästa års stora succéer, vad som ska hända och kanske inte hända. Därför får du en kort summering över mina favoriter med verksamhetsåret 09/10 och några av utmaningarna och glädjeämnena inför nästa.

Det har varit ett år fyllt av många stora beslut inför framtiden. Under året har vi antagit en ny treårsstrategi som beskriver vad Sveriges elevråd - SVEA har för mål med verksamheten fram till 2012. Strategin beskriver fem nya verksamhetsområden som delar in organisationens verksamhet.

I år har varit ett år med många stora politiska beslut kring skolan. Bland annat skollag och kursplaner har skrivits om och en stor reform kring gymnasieskolan ska genomföras.
Vi har lagt mycket tid på att påverka detta och föra fram ett elevperspektiv! Flera av våra stora frågor har blivit verklighet vilket vi är glada för.

I februari fick vi 3,8 miljoner för vårt drömprojekt Ditt Val tillsammans med Centrum mot rasism och rädda barnens Ungdomsförbund. Ditt val handlar om att visa ungdomar och samhället i övrigt vilket stort engagemang som idag finns bland ungdomar inom en mängd olika kulturformer och näringslivsformer. Projektet kommer bland annat innefatta en stor turné på skolor runt om i landet med utbildningar för elever, lärare och rektorer om demokrati, det kommer innefatta att föra fram ungas åsikter inför riksdagsvalet och att jobba för att politik bli mer tillgängligt för unga. Något ni definitivt kommer att se mycket av under året!

Nästa år är ett minst lika spännande.

Det är valår och det innebär hårt jobb för att sätta skolfrågorna på agendan.
Vi startar upp DRIV- en ledarskapsutbildning och nätverk för ledande personer i elevrådet.
Vi startar tre nya arbetsgrupper - inom lobbying, elevrådsutveckling och elevers rättigheter.
Vi driver våra nya fokusfrågor;
- Alla elever ska garanteras bra och normkritisk sex och samlevnadsundervisning
- Skolan pedagogik och arbetsformer skall vara baserade på beprövade metoder och forskning.
- Det skall alltid finnas psykologer och kuratorer tillgängliga för alla elever.
Tre frågor ni definitivt kommer att höra mer om under året!

Sådärja, redo för nytt år och nya utmaningar!