måndag 16 november 2009

T: Dag 1 på WISE i Qatar

Idag var första dagen för konferensen, en intressant, spännande, irriterande, upprörande, upplyftande, inspirerande, upplysande och visionär upplevelse.

Det börjar med inledande tal från hennes majestät Sheikha Mozah Bint Nasser Al Missned. Qatars drottning.

Hon höll en brinnande tal om de globala utmaningar skolan stod inför där hon belyste till min stora glädje vikten av dialog och samarbete mellan elever lärare och rektor.

Det som irriterande och upprörande är hur de diskuterar så extrem över huvudet på oss unga. De skapar målbilder för vad de anser att vi bör bli, vad vi ska lära oss hur vi ska lära oss och varför vi ska lära oss, helt utan att det finns någon "ung" eller elev förutom jag på hela konferensen.

Konsekvensen blir en väldigt sned bild av de lösningar som presenteras. Att dom inte förstår att de aldrig kan säga till elever "detta ska ni lära er för det är det som behövs" vi elever ser våra egna behov och har våra igen mål och idéer om vad som är viktigt för oss. Att helt negligera det perspektivet är att skjuta sig själva i foten. De kommer leda till att de skapar en skola som vi sedan måste ändra på igen för att de inte fattat vad det är som är viktigt för eleverna i dagens och morgondagens samhälle.

På grund av detta har jag satt upp som mål att jag ska övertala arrangörerna att jag ska få hålla ett tal på 10min om mina reflektioner som elevråd och därav elevföreträdare på hur deras, och jag säger "deras" för det är deras debatt om skolans utveckling, debatt om skolan förminskar, förvrider och på många sätt motarbetar den positiva utvecklingen av vår utbildning.

Målet med talet är att nästa gång konferensen hålls skall de inte glömma bort de 90procent som befinner sig i skolan som har egna tankar, idéer och mål för den.


På kvällen innan träffade jag två av deltagarna från Qatar som jag bjöd med upp på mitt rum, där jag visade Håkan Hellström och bilder från min facebook sida. De var väldigt förundrade över Sverige och var helt övertygade om att de var tvungna att hälsa på.





Detta är Johannes en kille jag mött från som jag hänger mycket med. Han jobbar med utbildningsfrågor i Norge och har en nära relation till deras skolminister. Väldigt härlig och intressant människa.

Tillsammans har vi suttit och varit lite bistra över upplägget. Det var meningen att konferensen skulle skapa utbyten av erfarenhet mellan experter på skolan från hela världen. Det som den i realiteten är är en lång utbildningshelg. Helt fel då det faktiskt finns så mycket kunskap och kompetens här som det skulle gå att ta del av. Jag skulle verkligen vilja arrangera denna konferensen som en Nationell träff i Sveriges elevråd - SVEA, jäklar vad coolt och bra det hade blivigt. Den borde varit interaktiv med smågruppsamtal där alla hade kunnat dela med sig av sina erfarenhet kring ämnen som varit intressanta för dem.


Detta är utsikten från mitt hotellrum.
En Väldigt visionär och inspirerande utsikt. Det är ca 30 grader varmt på dagen och 18-25 på natten.

Det är i den höga byggnaden uppe tillvänster (bakom hotellet) som konferense hålls i.