måndag 23 november 2009

S: Påväg till Helsingfors för arbetsgruppsmöte med OBESSU

Sitter på arlanda med cappuccino och försöker läsa en svåruttalad vägbeskrivning till FSSs(en av de finska elevrådsorganisationerna) kansli. Flyger snart till Helsingfors för arbetsgruppsmöte med OBESSU. För dig som inte läst tidigare sitter jag med i en arbetsgrupp för den europeiska paraplyorganisationen för elev- och elevrådsorganisationer. Vi ska stämma av och planera inför en konferens i Wien nu i december. Konferensens huvudfokus är globala utmaningar, hot och möjligheter för en skola i en globaliserad värld. Mycket spännande att samla ihop representanter från över 15 elevrådsorganisationer i Europa för att diskutera dessa frågor.

Men måst erkänna att det roligaste med jobbet i arbetsgruppen och konferensen är att möta människor som jobbar med liknande frågeställningar och utmaningar fast på en helt annan arena. Det ger otroligt mycket pespektiv och pepp.

S: Sara Haraldsson, ny vice ordförande för LSU!

Har i helgen varit på LSU- Sveriges Ungdomsorganisationers årsmöte tillsammans med Lisa. Där valdes Sveriges elevråd - SVEAs kandidat Sara Haraldsson till vice ordförande. Sara har tidigare suttit i förbundsstyrelsen för Sveriges elevråd - SVEA och jobbat med att ta fram vårt skolpolitiska program. Med mycket erfarenhet av processledning, organisationsarbete och ett brinnande engagemang för ungas organisering är jag är övertygad om att Sara kommer att göra ett fantastiskt jobb som vice ordförande. Även Rebecka Carlsson som även hon suttit i förbundsstyrelsen blev invald som ledamot. Väldigt roligt och stort grattis till dom båda!

Ett intressant och bra möte. Mest spännande, och viktigast, tycker jag är diskussionen om vad LSU ska vara. En lång diskussion blev det om huruvida LSU ska vara röstbärande av ungas perspektiv inför valet 2010. Sveriges elevråd - SVEA menar att LSU inte ska vara det.
LSUs roll anser vi är att skapa forum och mötesplatser för ungdomsorganisationer att mötas och diskutera de frågor som är gemensamma och relevanta, inte agera i deras ställe.

I övrigt många bra beslut, bland annat ett helt nytt utbildningsprogram och mer fokus på att förbättra villkoren för unga lokalt och regionalt. Mycket bra tycker jag!