måndag 15 juni 2009

S: I förslaget på ny skollag går inte Jan Björklund mer än halvvägs för att förbättra skoldemokrati och elevinflytande

Efter lång väntan har regeringen äntligen släppt sitt förslag på en ny skollag!

Förslaget innehåller många bra reformer för att göra skolan mer rättssäker och likvärdig för elever. Till exempel så skärps kraven på likvärdighet mellan kommunala skolor och friskolor. Friskolor kommer enligt förslaget i så stor utsträckning som möjligt gå under samma reglering som kommunala skolor.

Men förslaget har flera brister. I skollagsförslag nämns inte skoldemokrati en enda gång. Att jobba och verka för skoldemokrati är ett av de mest framgångsfulla sätten för att uppfylla skolans demokrati uppdrag. I det nya skollagsförslaget står det ”utbildningen ska också förmedla och förankra de grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheter som det svenska samhället vilar på.”. Det mest framgångsrika sättet att förankrat demokratiska värderingar är genom skoldemokrati då det är genom praktisering som den största förståelsen för demokrati kan fås!

Sveriges elevråd - SVEA har tagit fram fem punkter för att säkerställa skoldemokratin i den nya skollagen!
Läs dom här!

Vi släppte även ett pressmeddelande angående skollagen tidigare idag, läs det här!


S och T: Premiär för Sveriges elevråd - SVEAs ordförandeblogg!

Välkommen!
På den här bloggen kommer du kunna följa Sofia och Tobias vardag som presidium för Sveriges elevråd - SVEA. Vi kommer att skriva om skolpolitik, elevråd, skolsverige och vad som är på gång i organisationen. Du kommer få ta del av vår glädje, frustration, våra funderingar och tankar.

Häng på!