fredag 28 maj 2010

S: Ungas möjligheter på arbetsmarknaden i bottenskikt visar Europeisk jämförelse

En nyligen genomförd undersökning av Svenskt näringsliv visar att Sverige tillhör de länder i Europa med lägst andel unga företagare. Tillsammans med hög ungdomsarbetslöshet och få unga chefer drar det ned Sverige till 14:e plats i ett europeiskt ungdomsindex. Rapporten visar bl a:
  • Ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög. Med knappt 24 procents arbetslöshet har Sverige den sjunde högsta ungdomsarbetslösheten av de undersökta länderna.
  • Endast 0,7 procent av Sveriges ungdomar driver ett eget företag, vilket är den femte lägsta andelen av de undersökta länderna.
  • I Sverige finns få unga chefer. 28 procent av chefsjobben tillhör den yngre åldersgruppen. Endast Cypern har ett mer ålderstiget chefskap.
Trots mycket prat om entreprenörskap och företagande verkar väldigt lite ha hänt. Där skon klämmer tror jag bland annat handlar om skolan och vilka förutsättningar den ger elever att ge sig ut i arbetslivet. Skolan måste i högre grad spegla det samhälle vi lever i. Skolan ger eleverna förutsättningar att vara bra anställda. Men idag behövs annan kompetens. Skolan ska ge eleverna en styrka i att tro på sina drömmar, förutsättningar att driva egna projekt och samarbeta med andra. Ökat inflytande och delkatighet är en nyckel för att nå dit. Lyckas skolan med det tror jag Sverige har hög chans att förbättra siffrorna och nå topplatser i ett Europeiskt index när det gäller låg arbetslöshet bland unga och unga chefer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar