tisdag 23 februari 2010

L - SVEA på Norgebesøk hos EO

dags før den hær bloggens førsta gæstbloggare! Lisa Klefbom vid tangentbordet, och jag ær inte norsk, jag har bara just nu en norsk dator.

I lørdags anlænde jag och Sofia till huvudstaden i Norge før att hælsa på den norska elevrådsorganisationen, eller elevorganisasjonen EO som den heter hær. Sofia & jag har lært kænna Anna som ær International Officer i EO och hon har introducerat oss både i Oslo och vår systerorganisation hær. EO har ett stort kontor i centrala Olso som verkligen kænns jætte ungdomligt, Sofia beskrev det "Flipperspel, grøna væggar och supermario på væggen".

EO ær den enda organisationen i Norge som jobbar før eleverna och dem ær grymma! Dem ær den størsta ungdomsorganisationen och har 368 medlemskolor (av 400!), dem har en egen post i stadsbudgeten och deras utbildningsminister kommer på alla deras årsmøte! På deras kontor sitter 17 styrelsemedlemmar och jobbar heltid før sina medlemmar, helt ideellt!

Sofia och jag har haft några vældigt givande dagar hær. Vi har pratat med olika personer i styrelsen och diskuterat bland annat elevers rættigheter, lobbying arbete & ekonomi. Vi kommer resa hem ikvæll med mycket ny inspiration och perspektiv till Sveriges elevråd - SVEA. Vi har också diskuterat hur & nær vi ska starta upp ett nordisksammarbete och førhoppningsvis har vi det igång i høst!

Vi har lært oss en hel del norska ord under vår vistelse hær:
@ = krøllalfa
fråga = spørsmål
mysigt = koslig
precis = akkurat
roligt = morsomt
kram = klem

Dessa ord har førgyllt vår vistelse & vi åker hem med ett nytt vokabulær.

Ikvæll går bussen hem tillbaka till Sverige och jag tror både jag och Sofia tycker det kænns lite sorligt. Vi ær nog tillbaka hær snart!

Klemmer
Lisa & Sofia



Delar av kontoret



Sofia och jag fick ett eget kontor før att prata med styrelsen


næstan hela Sentralstyrelsen & vi
Sofia på EOs kontor