torsdag 22 oktober 2009

T: Kränkning mot elevråden

Jag har länge gått och varit arg på en grej. Varför är det inte inlagd bestämd form av ordet elevråd i alla rättstavnings program? Jag ser detta lite som en skymf mot hela våran organisation. Vilka är det egentligen som gör dessa rättstavnings program?

T: Intressanta saker på G i Kalmars hos Rebecka Bornlid

Snackade med Rebecka Bornlid idag, en utbildare i Sveriges elevråd - SVEA, som också är ordförande i elevrådet på Vasaskolan i Kalmar.

Dom har tydligen tagit bort praktiken för alla elever i Kalmar, det tyckte deras elevråd var tråkigt så de bestämde sig för att de skulle ha internpraktik på skolan, fast kortare. Alla elever ska få praktisera hos olika personer som jobbar på skolan, t ex mat-personal, vaktmästare etc.

När denna praktik är genomförd ska de ha en fet debatt som hela skolan ska vara med på. Den kommer handla om skolmaten och arbetsmiljön i skolan. Det häftiga med idén är att det är några elever som praktiserat hos t ex matpersonalen och några som inte gjort det som kommer var med i panel debatten. Mat-personalen kommer vara representerade samt rektor i den debatten kommer de debattera ämnet den dåliga skolmaten. Sedan kommer de göra liknande fast då de diskuterar arbetsmiljö och då är t ex vaktmästaren och städpersonal med.

Jag tror att det kommer bli en mycket nyanserat debatt med starka åsikter om ämnena då det kommer var personer med stor insyn i arbetet som kanske har en mer pragmatisk inställning till problemen med i debatten samtidigt som det kommer vara elever som går in med en mer ideologisk synvinkel.

Det skall bli väldigt spännande att se hur paneldebatten gick. Hoppas de filmar den så de ger oss möjlighet att se den på youtube.

Lycka till rebecka!