Idag släppte regeringen sitt förslag på en ny skollag. Vi säger såhär:
Går det att uppnå en hållbar utveckling utan demokrati? Svaret är nej. Detta måste regeringen förstå. Demokrati är framgångsfaktorn för utvecklingen inom en stat och likaså inom skolan. Demokrati kommer aldrig uppstå förrän varje individ har rätt till inflytande genom att ha en åsikt och en röst. Med rätten att ha en röst kommer ansvar. Ansvar att sätta sig in i ett beslut, ansvar att följa uppsatta regler. I en demokrati måste höga krav på rättssäkerhet ställas. I nuläget finns ingen lydelse om att alla elever ska informeras om sina rättigheter.
Att regeringen är rädd för att låta elever ta ansvar blir tydligt när de förbjuder lokalstyrelsen med elevmajoritet. Det är mycket ledsamt att de inte tittat på alla de positiva exempel som finns och hur bra de fungerat. Men det är inte natt svart. Regeringen visar en ökad ambition i sitt förslag till ny skollag, men vill dem få den effekt de eftersträvar måste dem gå hela vägen.
Regeringen måste lagstadga i skollagen att elever skall ha rätt till inflytande över alla beslut i skolan. Från övergripande styrning över skolan genom t ex budget, till innehåll i undervisning och vilka kött bullar som skall serveras. I nuläget ska de bara informeras och ges möjlighet att kommentera,
Inom en demokrati är rättsäkerhet extremt viktigt. I dagens förslag till skollag finns det inte reglerat att alla elever skall veta om de rättigheter de har. Hur skall vi elever kunna ställa krav på vår utbildning utan att veta om vilka krav vi kan ställa?
Sveriges elevråd – SVEA har drivit frågan om att elever ska kunna överklaga sina betyg i över tio år. Äntligen har regeringen tillsatt en utredning för att ta fram förslag på hur det praktiskt ska genomföras. Vi är väldigt glada att de äntligen lyssnat på oss. När väl alla elever vet om sina rättigheter och kan överklaga sina betyg kommer vår rättsäkerhet nått minimum nivå. När vi elever väl får vara med och ansvara över vår egen utbildning och skola i alla nivåer kommer den vara komplett och skolan kommer kunna fullgöra sitt demokratiuppdrag. Men som det ser ut nu i nya lagförslaget kommer maktlösa elever fortsätta att examineras och misstron till poltiken och demokratin kommer fortsätta.
tisdag 15 december 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar