söndag 28 juni 2009

S: På plats i almedalen!

Nu på plats i Visby.
Efter en fantastiskt bra arbetsvecka med förbundsstyrelsen blev det en snabb tur hem, packa om väskan och ta färjan till Visby.
Almedalsveckan har börjat med två dagar på ledarskapskonferensen RE: FLEX som LSU, Sveriges ungdomsorganisationer, arrangerat. Två inspirerande dagar som blandat föreläsningar om ungas engagemang utifrån ett forskningsperspektiv blandat med hur man konkret skapar engagemang på gräsrotsnivå.
Skönt att få det bekräftat igen;
trots forskare som försöker visa på lågt samhällsengagemang från unga, politiker som skakar på huvudet och ojar sig om att vår generations unga hellre sitter framför datorn än påvekar samhället och andra som säger att på min tid var minsann unga engagerade och aktiverade sig i föreningslivet.

Men det var inte bättre förr.
Det finns ingen forskning som tyder på att samhällsengagemanget har sjunkit.
50 % av befolkningen arbetar ideellt och 9 av 10 är medlemmar i en förening.
Unga människor är inte slackers utan aktiva samhällsmedborgare men som hittat nya former för sitt engagemang. Skönt!
Nu börjar gatorna fyllas i Visby och imorgon börjar almedalsveckan på riktigt. Ska bli spännande, häng på och se var det landar!

Dessutom har vi fått segla, skepp ohoj.

måndag 22 juni 2009

Regeringen påstår sig vilja att skolan ska genomsyras av demokrati, men icke

Som många andra har jag en släkt som tycker mycket om att diskutera och nu under midsommar afton har skolan varit ett hett samtalsämne. Något som kom upp var just det här med lokalstyrelse i skolan. I det nya skollags förslag står det att en lokalstyrelse ska kunna finnas där elevföreträdare och föräldraföreträdare får vara representerade i ett ganska långt stycke. Sedan, sista orden i paragrafen är "elev eller föräldrarepresentanter får inte vara i majoritet".

I demokratier tänker jag att det finns det olika makt faktorer. Alltså i princip saker som gör att vissa har makt i en demokrati. Två grundläggande faktorer är majoritet och kunskap. Majoritet för att i demokratier är det alltid någon form av majoritet som ha det största beslutande makten. Kunskap för att de är de som besitter kunskap som har lätt att övertyga andra med sin argumentation och det är de med bäst kunskap som kan lägga bäst förslag som troligtvis kommer gå igenom.

Tittar vi på den aktuella situationen i skolan så är det skoledningen som ofta har med mest av båda.

Om vi överföra denna situation till en annan existerande demokratisk organisationen, Sveriges rikes riksdag. Vem utav de olika skolaktörer är vem, om vi skulle före över dem till riksdagen. Så här skulle det vara: Eleverna och dess företrädare skulle vara oppositionen och Skolledarna skulle vara regeringen och partierna med Majoritet. Det är regeringen som har regeringskansliet under sig där experter jobbar för att bistå stadsråden/ministrarna och de är de som tillsätter utredningar av de frågor som de tycker är viktiga. Att regeringen har dessa maktmedel till sitt förfogande gör att regeringen och de partier i majoritet har ett kunskapsövertag över sina motståndare. Oppositionen då, de kämpar för att få sina förslag igenom genom att bilda opinion kring frågor och genom att försöka få de partier som har majoritet att ändra på sig. De har även möjligheten att vinna valet och därmed själva ha majoritet och få tillgång till de regerandes resurser.

Det intressanta i detta, för att koppla tillbaka till ämnet, är att hade oppositionen inte haft möjligheten att faktiskt vinna valen och få majoritet i riksdagen då hade vi tyckte att den rådande regeringen inte hade varit demokratiskt då den inte hade behövt kämpa för att få röster och därigenom behålla makten. Ponera nu att vi skriver in i grundlagen att t ex Socialdemokraterna, Vänsterpartier och Miljöpartiet får aldrig vara i majoritet i riksdagen. Det hade ju varit helt ABSURT!! Och dessutom SJUKT odemokratiskt. Vi hade alltså lagstadgat att de inte skulle kunna vinna i demokratiska val.

"elev eller föräldrarepresentanter får inte vara i majoritet" står det i nya skollagsförslaget. Det är uppenbart att demokrati inte är ett värdefullt begrepp för regeringen när de skriver in ett sådant predikat i lagtext. Vilken är intressant för det står på många ställen att skolan ska genomsyras av demokratisk anda och skolan ska bygga på demokratiska värden. MEN VAR SKA DESSA VÄRDEN FINNAS??? Är det att elever ska få vara med och bestämma vilken sortbullar som ska vara i skolcaféet? Eller är det att elever ska vara med och bestämma om de ska sitta i helgrupp eller halvgrupp vid en examination? NEJ verkligen inte.

Vill vi att skolan ska genomsyras av demokrati då kan vi inte lagstadga bort de demokratiska grunderna. Att vissa inte ska ha möjlighet att vara majoritet. Det som händer är att skoldemokratin blir ett skämt. Och jag undrar vilka demokratiska värden det förmedlar till eleverna, och hur kommer eleverna se på demokrati när de sedan ska rösta? När de redan innan blivit insatta i ett system där det varit lagstadgat att de inte ska kunna påverka och bestämma.

Det de kommer se är en bild av demokrati där den enskilde modborgaren inte har någon påverkansmöjlighet och en stats som enbart styrs av politiker och inte av des medborgare. Är det den bilden vi vill förmedla?

Sveriges elevråd - SVESs förbundsstyrelse är på arbetsvecka

Nu är Sveriges elevråd - SVEAs förbundsstyrelse på sitt andra möte för året som också är en arbetsvecka. Vi kommer att diskutera vår 3 års strategi, jobba med ledarskap och skolpolitik. Vill ni säga nått till förbundsstyrelsen är det bara att göra ett inlägg.

söndag 21 juni 2009

S: Imorgon börjar styrelsens arbetsvecka!

Laddar nu om efter härligt midsommarfirande i dalarna,
Imorgon börjar dom två sista intensiva veckorna innan det blir ledigt från Sveriges elevråd - SVEA ett tag.
Först väntar nästan fem dagar med förbundsstyrelsen. Strategiarbete, diskussion om skolans värdegrundsuppdrag, statsbidrag, vår nya kampanj likabehandla mig!, träffa personal, revisorer och valberedning är några av ämnena som står på dagordningen.
Ett spännande möte kommer det helt klart att bli.

Sedan politikerveckan i almedalen där vi ska lobba för våra fokusfrågor inför ny skollag, nätverka och gå på seminarium om skolan. Vi ordnar även en egen manifestation för att uppmärksamma att elever inte kan överklaga sina betyg. manifestationen går ut på att bura in eleverna i fängelse för att visa på att elever inte kan överklaga sina betyg, det enda myndighetsutövande som inte går att överklaga- någon som fått en fängelsedom kan överklaga den men en elev kan inte överklaga ett betyg.

I förslaget på ny skollag föreslås inte att det ska skrivas in att en elev kan överklaga sina betyg, trots att merparten av partierna i riksdagen är överens om att detta är viktigt och bör lagstadgas.
Är du på plats i almedalen eller bor någon annanstans på Gotland häng på vår manifestation och visa att detta är e viktigt fråga. Är du inte själv på plats får du gärna sprida ordet till andra.
Manifestationen kommer att genomföras onsdag den 1 juli. Tid och plats är inte helt klart,
men håll utkick på bloggen för info. eller gå med i facebookgruppen för manifestationen, sök på "bura in eleverna".

måndag 15 juni 2009

S: I förslaget på ny skollag går inte Jan Björklund mer än halvvägs för att förbättra skoldemokrati och elevinflytande

Efter lång väntan har regeringen äntligen släppt sitt förslag på en ny skollag!

Förslaget innehåller många bra reformer för att göra skolan mer rättssäker och likvärdig för elever. Till exempel så skärps kraven på likvärdighet mellan kommunala skolor och friskolor. Friskolor kommer enligt förslaget i så stor utsträckning som möjligt gå under samma reglering som kommunala skolor.

Men förslaget har flera brister. I skollagsförslag nämns inte skoldemokrati en enda gång. Att jobba och verka för skoldemokrati är ett av de mest framgångsfulla sätten för att uppfylla skolans demokrati uppdrag. I det nya skollagsförslaget står det ”utbildningen ska också förmedla och förankra de grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheter som det svenska samhället vilar på.”. Det mest framgångsrika sättet att förankrat demokratiska värderingar är genom skoldemokrati då det är genom praktisering som den största förståelsen för demokrati kan fås!

Sveriges elevråd - SVEA har tagit fram fem punkter för att säkerställa skoldemokratin i den nya skollagen!
Läs dom här!

Vi släppte även ett pressmeddelande angående skollagen tidigare idag, läs det här!


S och T: Premiär för Sveriges elevråd - SVEAs ordförandeblogg!

Välkommen!
På den här bloggen kommer du kunna följa Sofia och Tobias vardag som presidium för Sveriges elevråd - SVEA. Vi kommer att skriva om skolpolitik, elevråd, skolsverige och vad som är på gång i organisationen. Du kommer få ta del av vår glädje, frustration, våra funderingar och tankar.

Häng på!